Om

Efter at have arvet en gammel petroleumslampe samt en kuppel fra en el-lampe fra 1930’erne, har jeg søgt information om lys og lamper på internettet. Og jeg har opdaget en stor og spændende verden af lys, der inkluderer mange praktiske og småfilosofiske emner som:

  • Design og indretning
  • Glæden ved lys i forskellige former og farver
  • Reparation af lamper
  • Brug af det rigtige brændstof
  • Historie
  • Teknik
  • Mennesker og samfund

Der findes meget information på internettet, men en stor del af den er mangelfuld eller direkte forkert. Man finder f.eks. diskussioner om, hvilket brændsel man kan bruge i sine petroleumslamper, når nu petroleum er blevet så dyrt – og får dér anbefalet alt fra madolie til diesel samt diverse egne blandinger. Og man finder lamper til salg, som er forkert sat sammen, som f.eks. en petroleumslampe med kosmosbrænder, der er forsynet med et brænderglas af wienertypen.

Tidligere har jeg været igennem en større process, hvor jeg forsøgte at finde LED-alternativer til alle eksisterende lamper i mit hjem, hvilket på dét tidspunkt var en spændende men også vanskelig idé at gennemføre: der fandtes ikke så mange produkter, og kvaliteten haltede generelt noget. I dag ser det meget bedre ud, men stadig er det ikke altid, LED er det rigtige valg – og overblik er det nærmest umuligt at få, da pærer af enhver art bliver solgt som stangvare uden rådgivning og ofte med forkert farvetone, lysstyrke osv. til formålet.

I forlængelse af min interesse og behovet for at finde frem til både lamper, reservedele, forhandlere, reparatører og viden om både el-, petroleums-, stearinlys- og andre lamper, har jeg tænkt, at andre mennesker måske også kan have glæde af det, jeg finder frem til.

Derfor denne blog, som jeg håber at opdatere regelmæssigt med artikler, store og små, af både teknisk, historisk og journalistisk natur – og så nogle, der bare handler om mine egne tanker og idéer.

Du vil også finde links til andre blogs, butikker mm. – som udgangspunkt er sådanne links blot til almindelig information, og der er ikke nogen indbygget anbefaling af f.eks. en butik, bare fordi jeg linker til den.

Jeg bliver generelt glad for kommentarer og “likes”, så jeg kan se, at bloggen har været til gavn for nogen. Og hvis du har supplerende oplysninger og rettelser, idéer til artikler – eller hvis du selv har skrevet noget, du kunne have lyst til at se publiceret på denne blog – kontakt mig endeligt, så vi kan dele vores viden og interesse med hinanden og alle andre.

Jörgen

Dela dina tankar