Auctionet - ingen levering

Auctionet? AuctioNOT!

Online-auktioner er blevet populære, og rigtigt mange brugte lamper og andet skifter hænder med hjælp af et online-auktionshus.

Auctionet, som jeg også omtalte i Om at købe lamper, er et sådant auktionshus. Det blev etableret i 2011 af de samme mennesker, som også opbyggede Bukowskis Market – et meget velfungerende auktionssted, der generelt sælger gode ting til gode priser.

Så man skulle jo tro, at Auctionet også ville blive velfungerende. Men kan man gentage en succes? Nej, åbenbart ikke.

Auctionet er ikke et eget auktionshus, men derimod den tekniske og logistiske platform, som en række auktionshuse så kan benytte sig af. Det har den fordel, at det enkelte auktionshus kan komme ud til et større publikum, som tilsvarende kan glæde sig over et større udbud af varer. Og Auktionet skal så bare sikre, at varen bliver præsenteret på internettet, at auktionsforløb og hammerslag finder sted, at der sker opkrævning af betaling – og at transport af varen bliver bestilt hos en samarbejdende transportør, som leverer den til kunden eller til et udleveringsted efter kundens valg.

Og her knækker filmen så. For ud over at varerne ofte bliver noget mangelfuldt præsenteret, og dermed næppe opnår den højeste mulige pris – et problem, Auctionet deler med mange andre online-auktionshuse – så er det åbenbart også svært at få samarbejdet mellem flere parter til at fungere hensigtsmæssigt. Så længe alt går efter planen, er det godt – men når noget glipper, bliver det ikke rettet op. For hvem af flere parter har bolden, når et problem skal løses?

Auctionet er svensk, på godt og ondt. Sverige er et dejligt land for den, der designer arbejdsprocesser, for svenskerne følger rent faktisk disse (hvilket man ikke kan sige om danskerne), men til gengæld bliver de ved med at følge procedurer, selv når disse ikke virker. I det offentlige Sverige har man så en masse ombudsmænd, man kan anmelde enhver form for fejl til – og som så kan pege på, hvem der ikke har fulgt proceduren, eller gøre opmærksom på, at denne trænger til at blive lavet om. Men private firmaer har typisk ikke nogen ombudsmand – ingen, der gider at lytte til historier om fejl – så de bliver ved og ved i evighed med at gøre tingene forkert. Så længe alle følger procedurerne, har alle gjort deres job, uanset resultatet.

Hos Auctionet har jeg aktuelt det problem, at en lampe, jeg købte for to fulde måneder siden, stadig ikke er dukket op på det lokale udleveringsted. Henvendelser til Auktionet har givet “svar” i form af “det tager typisk 2 – 4 uger”, eller “den kommer i denne uge”, og ingen har interesseret sig for at forklare, hvad der egentligt foregår. Det sælgende auktionshus har heller ikke ønsket at fortælle, hvorfor lampen er forsvundet, men siger blot, at de har givet besked til transportfirmaet om at kontakte mig. Transportfirmaet har imidlertid ikke givet lyd fra sig.

Jeg var dog forbi transportfirmaets, Artmove‘s, udleveringsted for en måned siden i anden anledning, og dér lykkedes det at få lidt information, uofficielt, fra en medarbejder: tilsyneladende havde man sendt en lastbil fuld af auktionsgods i den forkerte retning, så den var kørt til Norrland (hvilket er ret langt væk fra Malmø, hvor jeg bor). Medarbejderen fandt det ganske morsomt og kunne i øvrigt ikke sige noget om, hvornår jeg så kunne få lampen, men “måske i denne uge”.

Nu kan man jo undre sig over, hvordan et auktionssite, et auktionshus og et transportfirma kan overleve en sådan amatøragtig måde at håndtere kunderne på. For mit vedkommende er det dog afgjort: jeg vil ikke handle mere med nogen af dem. Og jeg overvejer stadig, om jeg skal anmelde dem for tyveri af lampen eller måske bedrageri – hvem ved, om lampen nogensinde har eksisteret, eller om den tilsyneladende online-auktion blot var et svindelnummer?

–oOo–

Auctionet - ingen levering
Der mangler et vigtigt led i Auctionet’s proces.

Cover-tegningen viser den procedure, som Auctionet er stolte over at have fået til at fungere – i følge deres website – med min rettelse, så den svarer til den proces, jeg som kunde oplever.

Der kan ske fejl i alle virksomheder, men når samtlige involverede er ligeglade og undlader at reagere på adskillige henvendelser – så er den gal!

0 tanker om “Auctionet? AuctioNOT!”

 1. I dag fik jeg besked fra ArtMove, om at lampen ved en fejl var blevet sendt til London, hvor den nu befinder sig. Firmaet tilbød, at jeg kunne få pengene tilbage eller vente på, at lampen blev fragtet til Malmø.
  Glimrende med en status, og fint med en kommunikation, der for en gangs skyld er løsnings-orienteret. Jeg savner dog stadig en forklaring på, hvorfor jeg i de forgangne to måneder ikke har fået nogen information om, hvad der foregik – hvorfor ingen har syntes, at en sådan fejl var alvorlig nok til straks at give kunden besked.

  Forhåbentligt får sagen nu snart en ende. Min konklusion fra artiklen holder dog stadig: Jeg har købt en lampe på et auktionssite, formelt med et bestemt auktionshus som sælger. Og jeg har købt transport på samme vis, samme sted, med samme sælger. Jeg er ikke kunde hos ArtMove, men alligevel har de to andre parter overladt det til ArtMove at løse problemet (som givetvis også skyldes fejl hos netop ArtMove). Jeg savner den brede, fælles ansvarstagen med ét kontaktpunkt for kunden, som et outsourcing/partnering-koncept bør indebære.

  Hvor der handles, der spildes, siger man, og også at det er menneskeligt at fejle. Og jo, helt bestemt, begge dele er rigtige. Som kunde må man dog løbende spørge sig selv, om leverandøren tager passende hånd om de fejl, der sker.

  Et fremtidigt køb hos Auctionet ville indebære, at jeg måske nok med en vis sandsynlighed ville få varen leveret som aftalt, men også, at hvis der – som her – skulle ske en fejl, så ville jeg ikke kunne forvente, at den ville blive håndteret på rimelig vis.

 2. Hej, jag har också upplevt väldiga problem med Auctionet. Flera värdefulla delföremål som ingår i ett vunnet auktionsobjekt har “försvunnit” i transporten från auktionshuset i Tyskland till Sverige. Reklamation gjordes direkt på plats när objektet skulle hämtas på den auktionsfirma dit transporten hade beställts. Jag har för flera månader sedan fått besked att Auctionet har gått ut med en “efterlysning”, men sedan inte fått något besked. Jag har senast för några veckor sedan återigen kontaktat både Auctionet, Artmove samt det auktionshus som transporten har beställts till. Auktionshuset, som föremålet har beställts till, svarar och skyller hela ansvaret på Auctionet och ArtMove. Auctionet och ArtMove har inte svarat på mitt e-postmeddelande överhuvudtaget. Jag är väldigt besviken över deras brist på proffessionalitet och kommunikation.

  1. Det ser desværre ud til, at de to firmaer slet ikke opfatter kunden som en del af processen. De kommunikerer med hinanden og træffer beslutninger i sagen, men kunden er ikke involveret og får intet at vide. Jeg er enig: det er højst uprofessionelt.

Del dine tanker